Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Βάσεις 2013: Στατιστικά στοιχεία

Posted by Chris kalt 11:41 π.μ. , under | No comments

Βάσεις 2013: Στατιστικά στοιχεία

Όλοι υποψήφιοι προσπαθούν με μαθηματικούς υπολογισμούς να συμβιβάσουν τα όνειρά τους με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δίνοντας κατ' αρχήν απάντηση στο δίλημμα «Σχολή της αρεσκείας μου ή σχολή στην πόλη μου;».

Από την άλλη, λόγω των συγχωνεύσεων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το αντικείμενο κάθε τμήματος.
Σήμερα η ανακοίνωση των στατιστικών των φετινών εξετάσεων
Όλοι οι υποψήφιοι μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους στις Πανελλαδικές Εξετάσειςπροσπαθούν να υπολογίσουν σε ποια σχολή θα περάσουν. Αυτό βέβαια είναι λογικό αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή τη στιγμή προέχει η σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και να αφήσουν στην άκρη τις εντυπώσεις που τους δημιουργήθηκαν από την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Οι βαθμολογίες άλλωστε δεν πρέπει να επηρεάσουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό δελτίο (μη σας φαίνεται περίεργο) καθώς πρέπει να σκεφτούν τα ενδιαφέροντα και τις κλίσεις τους, τις πόλεις που πιθανόν να μπορούν να μετακομίσουν για σπουδές, τα επαγγελματικά δικαιώματα κ.ά.

Οι Βάσεις 2013 που θα ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου δεν καθορίζονται μόνο από τις επιδόσεις των υποψηφίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (δείτε εδώ τα στατιστικά των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2012). Σημαντικό ρόλο, επίσης, παίζουν οι επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό δελτίο αφού τα κριτήρια πλέον δεν είναι ίδια για όλους τους υποψήφιους (π.χ. η πόλη). Τέλος, ένας άλλος παράγοντας είναι ο αριθμός των εισακτέων ανά τμήμα που φέτος ειδικά με την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη και το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα επηρεάσει τον καθορισμό των βάσεων σε σημαντικό βαθμό.

ΒΑΣΕΙΣ 2013: Τι θα τις επηρρεάσει;
Με τους βαθμούς στο χέρι γονείς και υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων ξεκινούν από σήμερα τους υπολογισμούς προκειμένου να συμπληρώσουν σωστά το μηχανογραφικό δελτίο τους. Η ανάρτηση των βαθμολογιών στα σχολεία φαίνεται ότι επιβεβαιώνει τους φόβους των καθηγητών για την παταγώδη αποτυχία στα μαθηματικά, ενώ μεγάλη αναμένεται η πτώση των βάσεων σε σχολές του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου, όπως εκτιμά ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Φροντιστών Γιάννης Βαφειαδάκης. Βασικό κλειδί που θα «ανοίξει» τη πόρτα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, εκτός από τις επιδόσεις βέβαια θεωρείται η «έξυπνη» συμπλήρωση του μηχανογραφικού, όπως την αποκαλύπτει ο κ. Βαφειαδάκης. Σημειώνεται ότι την Τρίτη θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία όλων των υποψηφίων.

Τα βήματα αναλυτικά:

Επιλογή τμημάτων που θα δηλωθούν

Το 1ο βήμα της διαδικασίας είναι η επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του. Σύμφωνα με μια σειρά κριτηρίων που έχει ο κάθε υποψήφιος, όπως π.χ. την πόλη που βρίσκεται το τμήμα, το βαθμό ενδιαφέροντός του για το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος, τα επαγγελματικά δικαιώματα κτλ. επιλέγει τα τμήματα που θέλει να δηλώσει και τα συγκεντρώνει σε ένα ξεχωριστό φύλλο (ή στην επόμενη σελίδα του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού, όπου εμφανίζονται μόνο τα τμήματα στα οποία έχει σημειώσει αριθμό προτίμησης ο υποψήφιος). Στη φάση αυτή, ο υποψήφιος δεν πρέπει να ασχοληθεί καθόλου με τη σειρά προτίμησής του για το κάθε τμήμα. Πρέπει απλά να επιλέξει ποια τμήματα θα δηλώσει τελικά στο μηχανογραφικό του. Το σημαντικότερο στοιχείο σε αυτή τη φάση είναι να δηλώσει ο υποψήφιος όσα περισσότερα τμήματα μπορεί (ακόμη και όλα από τα 2 επιστημονικά πεδία που του δίνεται η δυνατότητα από το σύστημα), έστω και αν στο επόμενο βήμα αφαιρέσει κάποια.

Σειρά προτίμησης

Το 2ο βήμα της διαδικασίας είναι η ταξινόμηση των τμημάτων βάσει της σειράς προτίμησης του υποψηφίου. Αυτό είναι και το πιο σημαντικό μέρος της όλης διαδικασίας συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου. Στο σημείο αυτό η σειρά προτίμησης του υποψηφίου πρέπει να καθορίζεται αυστηρά από το τμήμα και την πόλη που βρίσκεται αυτό και όχι από τη βάση του τμήματος. Στην ουσία, ο υποψήφιος πρέπει να είναι σίγουρος ότι το τμήμα που έχει δηλώσει στην επάνω σειρά του αρέσει περισσότερο (λαμβάνοντας υπόψη όλα τα κριτήρια που είναι σημαντικά για αυτόν) από το τμήμα που έχει δηλώσει από κάτω. Με αυτόν τον τρόπο ταξινομεί όλα τα τμήματα που έχει επιλέξει στο Βήμα 1. Τονίζουμε για ακόμα μία φορά ότι στο βήμα αυτό ο υποψήφιος δεν πρέπει να επηρεάζεται καθόλου από τις βάσεις των τμημάτων. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να δηλώσετε όλα τα τμήματα, που περιλαμβάνονται στα 2 επιστημονικά πεδία που έχετε επιλέξει.

Ολοκλήρωση συμπλήρωσης

Στο 3ο και τελευταίο βήμα η μοναδική προσαρμογή που πρέπει να κάνει ο υποψήφιος είναι στα τμήματα των οποίων η βάση βρίσκεται κοντά στα μόρια που έχει ο ίδιος συγκεντρώσει (ή που υπολογίζει ότι έχει συγκεντρώσει, αν συμπληρώσει το μηχανογραφικό του πριν ανακοινωθούν οι βαθμοί του). Όταν λέμε κοντά εννοούμε, στην ουσία, πάνω - κάτω 3.000 -4.00 μόρια από τα μόρια του υποψηφίου. Στο βήμα αυτό εξετάζει με μεγαλύτερη προσοχή ότι η σειρά των τμημάτων που έχει δηλώσει σε αυτό το φάσμα των μορίων είναι όντως αυτή που επιθυμεί. Τονίζουμε εδώ ότι το μεγαλύτερο λάθος που μπορούν να κάνουν οι υποψήφιοι είναι η προσπάθειά τους να προβλέψουν τις βάσεις και με αυτή την υπόθεση να βάλουν τη σειρά των τμημάτων. Η εμπειρία έχει αποδείξει ότι σε τέτοια περίπτωση είναι σίγουρο ότι ο υποψήφιος θα καταλήξει σε λανθασμένη συμπλήρωση μηχανογραφικού.

• Κριτήρια Επιλογής Τμημάτων

Τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των τμημάτων που θα δηλώσει ο υποψήφιος στο μηχανογραφικό του είναι 3: 1ο) το πόσο ταιριάζει το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος με τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα του υποψηφίου 2ο) η πόλη που βρίσκεται το τμήμα. Πολλοί υποψήφιοι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν μακριά από την πόλη κατοικίας τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση το κριτήριο της πόλης μπορεί να είναι και το πιο σημαντικό, και 3ο) οι επαγγελματικές διέξοδοι που προσφέρει το πτυχίο του συγκεκριμένου τμήματος στην αγορά εργασίας.

• Βάσεις τμημάτων και μόρια υποψηφίου

Για να είναι ασφαλής ένας υποψήφιος στη δήλωση του μηχανογραφικού του ανεξάρτητα από την αυξομείωση των βάσεων, την οποία εξάλλου δεν μπορεί να προβλέψει, πρέπει να δηλώσει τμήματα τα οποία την προηγούμενη χρονιά είχαν βάσεις τουλάχιστον 3.000 - 4.000 μόρια περισσότερα ή λιγότερα από τα δικά του. Με τον τρόπο αυτό ο υποψήφιος δεν υπάρχει περίπτωση να μείνει εκτός κάποιου πανεπιστημιακού τμήματος ή ΤΕΙ (αν ανέβουν οι βάσεις) και, επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει την εισαγωγή του σε κάποιο τμήμα που επιθυμεί πραγματικά (αν πέσουν οι βάσεις), επειδή δεν το δήλωσε στο μηχανογραφικό του θεωρώντας ότι η βάση του δεν θα πέσει αρκετά.

• Ειδικές κατηγορίες

Οι υποψήφιοι που ανήκουν σε μία από τις τρεις ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους γιατί, με την αλλαγή του νόμου το 2011 και την κατάργηση των μετεγγραφών, σε όποιο τμήμα και πόλη πετύχουν την εισαγωγή τους εκεί θα παραμείνουν. Άρα, το μηχανογραφικό τους δελτίο θα πρέπει να το συμπληρώσουν σαν να μην ανήκουν σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία και να περιμένουν όταν βγουν οι βάσεις να δουν αν κέρδισαν κάτι με την υπαγωγή τους στην εκάστοτε ειδική κατηγορία. Διευκρινίζουμε ότι το κέρδος που έχουν όσοι υπάγονται σε ειδική κατηγορία είναι ότι το σύστημα τους εξετάζει δύο φορές για κάθε σχολή, μία για τις θέσεις της γενικής σειράς και μία για τις επιπλέον θέσεις της ειδικής κατηγορίας. Για το λόγο αυτό, ειδικά αυτοί οι υποψήφιοι, δεν πρέπει να ασχολούνται καθόλου με την πρόβλεψη των βάσεων, αλλά να δηλώνουν όλες τις σχολές που τους ενδιαφέρουν, ανεξαρτήτως περυσινής βάσης, γιατί κανείς δεν ξέρει πόσοι π.χ. πολύτεκνοι θα ζητήσουν φέτος το συγκεκριμένο τμήμα και πόσο καλά έχουν γράψει αυτοί.

Βάσεις 2013: Πώς θα υπολογίσετε τα μόρια

Βάσεις - Μηχανογραφικό 2013: Τα διλήμματα

Posted by Chris kalt 11:21 π.μ. , under | No comments

Βάσεις - Μηχανογραφικό 2013: Τα διλήμματα

Μετά την ανάρτηση στα Λύκεια των βαθμολογιών 82.342 υποψηφίων των Γενικών Λυκείων που διεκδικούν μία από τις 69.288 θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοίγει ο «φάκελος μηχανογραφικό». Ήρθε η ώρα της συμπλήρωσής του μηχανογραφικού, το οποίο είναι ίσως δυσκολότερο από κάθε άλλη χρονιά! Κάθε υποψήφιος μπορεί να δηλώσει έως και δύο επιστημονικά πεδία. Για την επιλογή σχολών από τα δύο προεπιλεγμένα πεδία δεν τίθενται περιορισμοί. O υποψήφιος μπορεί να «μπλέξει» τις σχολές των δύο πεδίων. Όλοι υποψήφιοι προσπαθούν με μαθηματικούς υπολογισμούς να συμβιβάσουν τα όνειρά τους με τη δύσκολη οικονομική κατάσταση, δίνοντας κατ' αρχήν απάντηση στο δίλημμα «Σχολή της αρεσκείας μου ή σχολή στην πόλη μου;». Από την άλλη, λόγω των συγχωνεύσεων πολλών Τμημάτων ΤΕΙ, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που θα εφαρμοστεί για πρώτη χρονιά από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς το αντικείμενο κάθε τμήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι κατά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα πρέπει να έχουν υπόψη:
O υποψήφιος πρέπει να δηλώσει σχολές σαν να έχει συγκεντρώσει το απόλυτο των μορίων, δηλαδή 20.000 μόρια. Δεν χάνει τίποτε εάν δηλώσει σχολές που τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολύ υψηλότερη βάση σε σχέση με τα μόρια που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει φέτος. Αντίθετα, εάν δεν τις δηλώσει μπορεί να χάσει την εισαγωγή του, αφού ουδείς γνωρίζει με ακρίβεια πού θα κινηθούν οι φετινές βάσεις εισαγωγής. Πολλοί από το άγχος να εξασφαλίσουν την εισαγωγή τους δηλώνουν όσες περισσότερες σχολές μπορούν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να «ελέγξουν» τη σειρά προτίμησης. Σε μία τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να περάσουν σε σχολή την οποία, επί της ουσίας, δεν επιθυμούν.

Οι βάσεις

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες για την πορεία των βαθμολογιών, τα μαθήματα στα οποία εντοπίζονται οι πιο χαμηλές βαθμολογίες είναι τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας, για το οποίο η Μαθηματική Εταιρία είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις της για το επίπεδο δυσκολίας. Αντίστοιχα μεγάλο ποσοστό χαμηλών βαθμολογιών εντοπίζουν φροντιστηριούχοι και στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης και στη Φυσική της Θετικής και Τεχνολογικής.
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία των βαθμολογιών των φετινών πανελλαδικών αναμένεται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τρίτη. Τα θέματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων κρίνονται από τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους υποψηφίους ως τα δυσκολότερα των τελευταίων ετών, καθώς σε αρκετά μαθήματα τα ερωτήματα ήταν ιδιαίτερα απαιτητικά. Οι χαμηλές βαθμολογίες αναμένεται να συμπιέσουν προς τα κάτω και τις βάσεις εισαγωγής. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τις επιλογές των υποψηφίων στο μηχανογραφικό.
Η μεγαλύτερη πτώση των βάσεων αναμένεται στις φυσικομαθηματικές και πολυτεχνικές σχολές, ενώ θα ακολουθήσουν οι οικονομικές, οι ιατρικές και οι φαρμακευτικές. Από την άλλη πλευρά στις σχολές θεωρητικής κατεύθυνσης όπως οι νομικές, οι φιλολογικές και οι σχολές ψυχολογίας δεν αναμένονται μεγάλες διαφοροποιήσεις στις βάσεις. Στο μεταξύ, αμέσως μετά την ανακοίνωση των στατιστικών των βαθμολογιών οι υποψήφιοι θα κληθούν να δηλώσουν τις προτιμήσεις τους στο μηχανογραφικό. Ο αριθμός των εισακτέων είναι 69.288 από 76.094 που ήταν πέρυσι. Στα ΑΕΙ οι εισακτέοι αυξήθηκαν κατά 4,76%, ενώ στα ΤΕΙ μειώθηκαν κατά 28,1% εξαιτίας και της μείωσης των συγκεκριμένων ιδρυμάτων κατά 25%. Οι βάσεις θα ανακοινωθούν στα τέλη Αυγούστου. Οι πρώτες εκτιμήσεις, κάνουν λόγο για μεγάλη βουτιά στο 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, λόγω των πολύ κακών επιδόσεων των μαθητών σε Μαθηματικά και Φυσική, όπου υπάρχει μεγάλη συσσώρευση γραπτών με βαθμολογίες από 12-15!

Στο 1ο επιστημονικό πεδίο από την άλλη, αναμένεται αύξηση, ενώ μικρή πτώση θα σημειωθεί στο 3ο και 5ο επιστημονικό πεδίο. Συγκεκριμένα, στις Θετικές επιστήμες (2ο και 4ο επ. πεδίο), οι εκτιμήσεις λένε πως η πτώση στην κορυφή θα είναι μέτρια, και όσο κατεβαίνουμε θα μεγαλώνει στα ΑΕΙ. Στα ΤΕΙ τώρα, θα έχουμε κι εκεί πτώση, αλλά μικρότερη από τα ΑΕΙ. Στις Θεωρητικές επιστήμες (1ο επ. πεδίο), περιμένουμε αύξηση των βάσεων σε όλες τις σχολές, με μικρότερη στις Νομικές, στις Στρατιωτικές, και στις σχολές Ψυχολογίας για τα ΑΕΙ. Στα ΤΕΙ θα κυμανθούν στα περσινά επίπεδα. Στις Επιστήμες Υγείας (3ο επ. πεδίο) στα ΑΕΙ, οι βάσεις στις Ιατρικές θα πέσουν ελάχιστα με πολλούς να έχουν γράψει άριστα σε Βιολογία και Χημεία. Στα ΤΕΙ θα είναι στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Τέλος, στις Οικονομικές Σχολές (5ο επ. πεδίο) περιμένουμε πτώση των βάσεων αλλά σε μικρότερο βαθμό από τα 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο, μιας και οι υποψήφιοι έγραψαν πολύ καλά στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ Α ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΛΓΕΒΡΑ

Posted by Chris kalt 11:05 π.μ. , under | No comments

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ Ά ΛΥΚΕΙΟΥ(Έτσι για να περνάει η ώρα...)

ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ

Featured Posts

Social Icons

Tags

Blog Archive